Acid glicirizinic

           

Acidum glycyrrhizinicum D06B B, G01A X

Specialitati: Epigen, Epigen labial.

Proprietati

Acidul glicirizinic este obtinut din radacina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), cunoscuta in medicina chineza ca substanta antiinflamatoare. S-a demonstrat actiunea antivirala a acidului glicirizinic fata de virusurile ADN si ARN, inclusiv diversele tulpini ale Herpes simplex (HSV) si Herpes zoster (HZV). Tulpinile rezistente la aciclovir sau dioxiuridina pot fi sensibile la acidul glicirizinic. Mecanismul actiunii consta in inactivarea extracelulara a virusurilor si blocajul patrunderii particulelor virale prin membrana celulara precum si a capacitatii virusurilor de a sintetiza componente structurale noi. Acidul glicirizinic inhiba kinaza P, ceace suprima fosforilarea proteinelor celulare si celor codificate de virus in celulele infectate. Concentratiile antivirale efective sunt netoxice celulele umane.

Indicatii

Profilaxia si tratamentul infectiilor genitale cu Herpes simplex de tip II, prelucrarea genitalelor dupa menstruatii sau relatiile sexuale.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Se pulverizeaza toata suprafata afectata stand in pozitie verticala de 3 ori pe zi. Durata actiunii este de 6-8 ore. Crema se aplica topic in strat subtire de 6 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate si sunt improbabile.

Efecte adverse

Reactii alergice posibile.

Interactiuni

Potenteaza actiunea antivirala a aciclivirului, dioxiuridinei, interferonului. Nu interactioneaza cu analgezicele, antiinflamatoarele sau antibioticele care pot fi utilizate concomitent.

Precautii

Dupa aplicarea topica nu se recomanda spalarea sau dusul regiunilor prelucrate. In tratamentul virozelor herpetice cutanate se recomanda administrarea concomitenta a altor antivirale.

Epigen (Cheminova Internacional, Spania). Aerosol vaginal 0,1 %-125 ml in flacoane.

Epigen labial (Cheminova Internacional, Spania). Crema 0,1%-5 ml in tuburi.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!