Acid folic

           

Acidum folicum B03B B01

Specialitati: Acid folic, Folsav.

Proprietati

Vitamina din grupul B (vitamina Bc). In organism se transforma in acid tetrahidrofolic care participa la sinteza nucleoproteinelor, maturarea megaloblastelor si transformarea lor in normoblaste. Mentine eritropoeza in stare normala. Stimuleaza productia eritrocitelor, leucocitelor si plachetelor la persoanele cu anemie megloblasta. Participa la sinteza aminoacizilor (metionina, serina s.a.), purinelor si pirimidinelor, la metabolismul colinei.

Indicatii

Anemia macrocitara hipercroma provocata de carenta acidului folic. Anemia si leucopenia provocate de medicamente sau radiatii ionizante (adjuvant); gastroenteritele cronice, tuberculoza intestinala. Profilaxia carentei acidului folic in sarcina si lactatie.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la acidul folic.

Posologie

Adulti si copii de toate varstele, initiala 5 mg/zi p.o. timp de 20-30 zile. Parenteral se administreaza numai in cazurile grave sau daca absorbtia intestinala este afectata. Doza de intretinere este 0,1 mg/zi pentru sugari, 0,3 mg/zi pentru copii sub 4 ani, 0,4 mg/zi pentru adulti si copii peste 4 ani, 0,8 mg/zi pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. In alcoolism, anemie hemolitica, tratamentul anticonvulsivant sau infectiile cronice necesarul in acid folic este crescut.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Reactii alergice.

Interactiuni

Metotrexatul scade efectul acidului folic.

Precautii

In tratamentul anemiei pernicioase acidul folic se administreaza numai concomitent cu vitamina B12, deoarece aparte nu stopeaza evolutia simptomelor neurologice (mieloza funiculara s.a.). Dozele sub 0,1 mg/zi pot masca anemia pernicioasa. Dozele mari sau administrarea indelungata cresc riscul hipovitaminozei B12.

Acid folic (Sicomed ,Romania). Drajeuri 5 mg N 30.

Acid folic ("Vitamina" Umani, Ucraina). Comprimate 1mg N 50.

Folsav (ICN Alkaloida, Ungaria). Comprimate 3 mg N 50.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!