Acid cromoglicic

           

Acidum cromoglicicum R01A C01, R03B C01, S01G X01

Specialitati: Cromohexal, Cromosol, Cromo von CT, Hay-Crom, Intal.

Proprietati

Efectul antialergic se datoreste stabilizarii membranelor mastocitelor prin blocarea canalelor de calciu, stoparea degranularii lor si, ca urmare, a eliminarii mediatorilor alergiei (histamina, acetilcolina, serotonina, leucotriene, substanta lent reactiva a anafilaxiei s.a.). Preparatul previne evoluarea reactiilor alergice, sau celor provocate de exercitiul fizic, aerul rece, acidul acetilsalicilic, poluantii atmosferici s.a. fara a avea efect imediat. Nu are efect bronhodilatator, vasoconstrictor sau antihistaminic intrinsec. Acidul cromoglicic se foloseste si sub forma de saruri, preponderent ca cromoglicat disodic.

Indicatii

Astmul bronsic (tratament si profilaxie), inclusiv astmul de efort fizic la adulti si copii. Conjunctivitele alergice acute si cronice, kerato-conjunctivitele printaniere. Profilaxia si tratamentul rinitei alergice sezoniere sau perene.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina in primul trimestru.

Posologie

Initiala 1 inhalatie de 4 ori pe zi (1 seara, 1 dimineata si doua pe parcursul zilei la intervale egale). In cazurile grave pana la 6-8 inhalatii pe zi. O doza suplimentara poate fi necesara inaintea efortului fizic (in cazul astmului de efort). Doza de intretinere se stabileste individual si este egala cu cea minima efectiva, de exemplu 2 capsule pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Preparatul se absoarbe putin si supradozajul este improbabil, insa in caz de supradozaj tratamentul este simptomatic.

Efecte adverse

Simptome de iritatie a cailor respiratorii superioare, tuse, fenomene de bronhospasm. Foarte rar fenomene de bronhospasm sever cu micsorarea indicilor functiei respiratiei externe. In caz de bronhospasm sever tratamentul cu cromoglicat disodic trebuie sistat.

Interactiuni

Beta-2 adrenomimeticele inhalante administrate inaintea cromoglicatului disodic pot reduce efectele adverse ale acestuia. Nu se recomanda inhalarea concomitenta a bromhexinei si ambroxolului in amestec de solutii.

Precautii

Preparatul nu se foloseste in tratamentul crizei de astm. In timpul sarcinii si lactatiei se poate folosi cu atentie. Tratamentul trebuie prelungit si in perioadele fara crize astmatice.

Cromohexal (Hexal Pharma, Germania). Aerosol (spray) nazal 2% 15 ml si 30 ml in flacoane. Picaturi oftalmice 2% 10ml in flacoane.

Cromosol (Polfa Rzeszow, Polonia). Aerosol (spray) nazal 2%-28 ml.

Cromo von CT (Arzneimittel Chemische Tempelhof, Germania). Colir 20 doze si 50 doze.

Hay-Crom (Norton Healthcare Ltd, Marea Britanie). Colir 2%-10 ml si 13,5 ml.

Intal (Lek, Slovenia). Capsule cu pulbere pentru inhalare 20 mg N 30.

Lecrolyn (Santen Oy, Finlanda). Picaturi oftalmice 20 mg/ml-10 ml in flacoane. 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!