Acid clodronic

           

Acidum clodronicum M05B A02

Specialitati: Bonefos.

Proprietati

Preparat din familia bifosfonatilor. Inhiba activitatea osteoclastelor prin lezarea structurii, reducerea dimensiunii si numarului lor. Micsoreaza resorbtia osoasa in neoplazii si metastazele tumorale in oase.

Indicatii

Osteoliza in neoplaziile maligne osoase, inclusiv metastazele in oase; hipercalcemia in neoplaziile maligne.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta renala severa.

Posologie

In hipercalciemia moderata si severa (concentratia plasmatica a calciului peste 3 mmol/l) si/sau in durerile intense in oase - 3-5 mg/kg in perfuzie i.v. timp de 3-5 ore. Cura de tratament este de 3-5 zile. Concentratia plasmatica a calciului descreste gradual si atinge norma in 4 zile. Durerile din oase dispar in 1-2 zile de tratament. Dupa cura de perfuzii preparatul se administreaza intern. In mielom 1,6-2,4 g/zi. In cancerul mamar, doza initiala 2,4-3,2 g/zi pana la normalizarea calcemiei si/sau micsorarea durerilor osoase, doza de intretinere 1,6 g/zi. In adenomul de prostata, perfuzie i.v. 3-5 mg/kg timp de maximum 5 zile, apoi terapia perorala de intretinere 1,6-3,2 g/zi. Daca terapia este de la inceput perorala durerile dispar in 1-2 saptamani. Durata totala a tratamentului este de 2 ani si mai mult.

Supradozare

Hipocalciemie asimptomatica. In acest caz perfuziile se suspenda. Concentratia plasmatica a calciului revine la normal in 4 zile.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, diaree (dispar la reducerea dozelor), hipocalciemie (asimptomatica), in boala Paget apare hipoparatiroidism secundar ca reactie la reducerea concentratiei plasmatice a calciului, insuficienta renala acuta, care poate aparea la injectarea preparatului in bolus.

Interactiuni

Aminoglicozidele cresc considerabil riscul hipocalciemiei. Preparatele care contin cationi bivalenti (Ca, Fe, Mn, Mg s.a.) reduc eficacitatea preparatului prin formare de saruri putin active.

Precautii

Pentru prepararea solutiei perfuzabile se recomanda numai solutia 0,9% de clorura de sodiu. Alimentele care contin calciu reduc eficacitatea preparatului. Pe tot parcursul tratamentului se recomanda consum suficiente de lichide.

Bonefos (Leiras Oy, Finlanda). Capsule 400 mg N 30 si N 100. Concentrat pentru perfuzii 60 mg/ml in fiole 5 ml N 5.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!