Acid aminometilbenzoic

           

Acidum aminomethylbenzoicum B02A A03

Specialitati: PAMBA.

Proprietati

Derivat al acidului aminocaproic. Inhiba kinazele plasmatice, tisulare si bacteriene (streptokinaza) care transforma plasminogenul in plasmina si, implicit, reduce fibrinoliza si are actiune hemostatica in hiperfibrinoliza de diversa geneza.

Indicatii

Hemoragiile locale cauzate de hiperfibrinoliza (meno- si metroragii de geneza neclara, hematuria esentiala, hemoragiile dupa tonsilectomie, extractii dentare sau operatii stomatologice, epistaxis sever, hemoragiile postoperatorii urologice sau ginecologice, hemoragiile pacientilor cu boala Werlhof sau sindrom Willebrand-Jurgens), hemoragiile generalizate provocate de supradozajul anticoagulantelor sau fibrinoliticelor (streptokinazei, urokinazei), in operatiile toracale sau abdominale, extirpatia cancerului de prostata, leucemii, operatiile obstetricle (involutia uterina postnatala lenta, avortul medicinal s.a.).

Contraindicatii

Insuficienta renala, trimestrul I al sarcinii, hemoragiile intraoculare.

Posologie

Cate 250 mg de 3-4 ori pe zi p.o. In hemoragia fibrinolitica generalizata acuta, initiala 50-100 mg i.v. sau 100 mg i.m. Mai departe dozele si durata tratamentului se determina in functie de situatia clinica si indicii coagulabilitatii sangelui. La necesitate se recurge la perfuzie i.v. timp de 1 ora cu solutie injectabila diluata in ser fiziologic sau solutie 5% glucoza.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, oscilatii ale tensiunii arteriale, tahicardie, ameteli.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Se recomanda monitorizarea indicilor coagularii sangelui. In tratamentul hematuriei este posibila formarea de cheaguri in caile urinare care pot provoca colici renale, pentru prevenirea carora pacientul va consuma mult lichid.

PAMBA (BycGulden Oranienburger P.W. GmbH, Germania).Comprimate 250 mg N 20. Solutie injectabila 50 mg/5 ml in fiole N 5.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!