Acetilsalicilat de lizina

           

Lysini acetalsalicylas N02B A13

Specialitati: Acelysin, Aspisol.

Proprietati

Acetilsalicilatul de lizina este solubil in apa si poate fi administrat nu numai peroral, dar si parenteral (i.m. si i.v.). Dupa efectele clinice nu se deosebeste de acidul acetilsalicilic, insa actioneaza mai prompt si poate fi utilizat in tratarea unor stari algice mai severe. Efectul antipiretic, antireumatic si antiagregant este mai pronuntat. Actiunea antiagreganta atinge varful peste 2 minute dupa injectarea i.v.

Indicatii

Starile algice postoperatorii, colicile (daca e necesar, in asociere cu un spasmolitic), hipertermiile, afectiunile reumatologice, nevralgiile si nevritele, flebitele superficiale, tromboemboliile postoperatorii.

Contraindicatii

Ulcerul gastric si duodenal evolutiv sau in antecedente, predispozitia la hemoragii; tratamentul concomitent cu anticoagulante; insuficienta G-6-PD, astmul bronsic, insuficienta renala, sarcina, indeosebi in ultimul trimestru (risc sporit de hemoragie), hipersensibilitatea la salicilati.

Posologie

Adulti, in durerile atroce 1 sau 2 g i.m. sau i.v. lent. In premedicatie sau colici pana la 2 g. In administrarea repetata nu se va depasi doza de 10 g/24 ore. Copii, inclusiv sugari, 10-25 mg/kg/zi divizata in 2-3 prize. In tratamentul antitrombotic 1-2 g/zi pana la atingerea efectului, apoi se trece la formele orale de acid acetilsalicilic.

Continutul flaconului cu 1 sau 2 g se dizolva ex tempore in 5 ml sau respectiv 10 ml apa injectabila, apoi flaconul se agita pana la dizolvarea completa a pulberii. In profilaxia trombozelor arteriale, initiala 0,5-1 ml, apoi doza poate fi marita in functie de indicii hemostazei pana la 0,5-3 ml i.m. o data pe zi sau la fiecare 2 zile in total o cura de 5 injectii dupa care, daca este nevoie, se trece la administrarea perorala. In hipertermie si sindromul algic 5-10 ml solutie diluata in 150-200 ml ser fiziologic sau 5% glucoza se administreaza in perfuzie i.v. lenta de 1-3 ori pe zi. La necesitate doza poate fi marita pana la 50 ml. Cura de tratament este de 3-10 zile.

Continutul plicului se dizolva in 30-50 ml apa potabila si se bea imediat. Adulti, profilaxia trombozelor arteriale (actiune antiagreganta), cate un plic o data pe zi sau la fiecare 2 zile timp indelungat (cateva luni, pana la 2-3 ani). Copii peste 3 ani cate 1 plic de 3-4 ori pe zi. In reumatologia infantila 60-80 mg/kg/zi, divizata in 3-4 prize.

Supradozare

In cazurile usoare greata, varsaturi, dureri epigastrice, acufene, ameteli, cefalee. In cazurile grave gandire incoerenta, somnolenta, colaps, tremor, dispnee sau hiperpnee, deshidratare, hipertermie, urina alcalina, acidoza metabolica, alcaloza respiratorie (gazoasa), tulburari ale metabolismului glucidic, hiperactivitate, posibile convulsii, coma. Tratament: Voma indusa sau lavaj gastric, carbune activat, laxative saline (osmotice). In functie de echilibrul acido-bazic si electrolitic - perfuzii cu hidrocarbonat de sodiu, citrat de sodiu sau lactat de sodiu. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Discomfort gastric, hemoragii gastro-intestinale, reactii alergice (astm bronsic s.a.), foarte rar trombocitopenie. In administrarea unor doze mari poate aparea cresterea reversibila a indicilor hepatici (transaminazele).

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor (risc de hemoragii), antidiabeticelor orale, efectele adverse ale altor AINS si metotrexatului, corticosteroizii sporesc riscul hemoragiilor gastro-intestinale. Reduce actiunea diureticelor si antigutoaselor.

Precautii

La copii si preadolescenti cu stari febrile exista riscul instalarii sindromului Reye cu voma incoercibila si pericol pentru viata (poate fi administrat doar sub control medical in cazurile cand alte masuri au ramas ineficiente).

Acelysin (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 1000 mg si 2000 mg in flacoane N 40. Compozitie: Acetilsalicilat de Lizina si Glicina in proportie de 9:1.

Acelysin (Uzina Chimico-Farmaceutica Lugansk, Ucraina). Pulbere buvabila 2,6 g in plic. Compozitie: Acetilsalicilat de Lizina si Glicina (9:1) 600 mg (echivalentul a 300 mg acid acetilsalicilic), Zahar 2 g.

Aspisol (Bayer, Germania). Pulbere parenterala 900 mg in flacoane N 5 si N 25 in complet cu solvent in fiole. Comprimate N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!