Acetazolamida

           

Acetazolamidum S01E C01

Specialitati: Acetazolamide.

Proprietati

Inhibitor puternic de carboanhidraza. Stopeaza transformarea bioxidului de carbon in bicarbonat. La nivelul rinichilor aceasta actiune se manifesta prin excretia bicarbonatului, alcalinizarea urinei si acidoza sistemica; poate fi utilizat ca diuretic in retentia apei la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva. La nivelul ochilor reduce secretia umorii apoase, urmata de scaderea tensiunii intraoculare, actiune considerata utila in unele forme de glaucom si unele stari neglaucomatoase. In encefal reduce secretia lichidului cefalorahidian si, dupa cum demonstreaza observatiile clinice, poate fi un bun adjuvant in tratamentul unor disfunctii ale SNC, in particular in epilepsie, cand reduce frecventa si intensitatea paroxismelor. Acetazolamida in doze de 250 mg la fiecare 12 ore reduce considerabil raul de munte la persoanele care fac ascendenta rapida.

Indicatii

Glaucomul cu unghi deschis, glaucomul secundar, perioada preoperatorie in glaucom pentru a scadea tensiunea intraoculara, epilepsia centrencefalica (petit mal, convulsiile nelocalizate), edemele asociate cu insuficienta cardiaca congestiva, boala de munte la alpinistii care ating rapid varfurile sau la cei care sunt predispusi la aceasta boala chiar in ascensiunea graduala.

Contraindicatii

Hiponatriemia si hipokaliemia, insuficienta hepatica sau renala severa, insuficienta suprarenala, acidoza hipercloremica, ciroza hepatica (riscul encefalopatiei hepatice). Tratamentul de durata a glaucomului cu unghi inchis necongestiv (poate masca inchiderea unghiului iridocornean).

Posologie

In glaucomul cu unghi deschis 250-1000 mg/zi divizata in 4 prize daca depasesc 250 mg. Dozele peste 1 g/zi nu sunt mai eficiente. In glaucomul secundar si tratamentul preoperativ al glaucomului cu unghi inchis 250 mg la fiecare 4 ore sau initiala 500 mg apoi cate 125 mg la fiecare 4 ore. In epilepsie 8-30 mg/kg/zi divizata in cateva prize. Doza optima se afla intre 375 si 1000 mg/zi. Dozele mai mari de 1 g/zi nu sunt mai eficiente. In insuficienta cardiaca congestiva 5 mg/kg o data pe zi, dimineata. In boala de munte 500-1000 mg/zi cu 24-48 ore inainte de ascensiune si 48 ore in timpul aflarii la inaltime.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate, insa este posibil dezechilibrul acido-bazic si electrolitic. Tratamentul consta in monitorizarea electrolitilor serici, indeosebi a potasiului si pH sangelui. In caz de acidoza se recomanda bicarbonat de sodiu in perfuzie i.v. In insuficienta renala - dializa peritoneala sau hemodializa.

Efecte adverse

Greata, voma, anorexie, diaree, melena, poliurie, parestezii, confuzie, convulsii. Acidoza metabolica, dezechilibru electrolitic, urticarie, hematurie, glucozurie, insuficienta hepatica, fotosensibilizare. In cazuri rare sindrom Stevens-Johnson, epidermoliza necrotica, necroza hepatica fulminanta, agranulocitoza, anemie aplastica.

Interactiuni

Acidul acetilsalicilic creste considerabil efectele adverse si toxice ale acetazolamidei (au fost descrise cazuri de anorexie, tahipnee, letargie, coma si moarte).

Precautii

Cresterea dozelor nu mareste efectul clinic, insa sporeste incidenta somnolentei si/sau a paresteziei. La aparitia simptomelor de alergie (anafilaxie, febra, eritem s.a.) sau toxice (cristalurie, calculi renali, anemie s.a.) tratamentul trebuie stopat.

Acetazolamide (Life Pharma, Italia). Comprimate 250 mg N 24, N 100, N 250, N 500 si N 1000.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!