Acarboza

           

Acarbosum A10B F01

Specialitati: Glucobay

Proprietati

Inhiba alfa-glucozidazele intestinale, care scindeaza di-, oligo- si polizaharidele, incetinesc absorbtia hidratilor de carbon, inclusiv a glucozei, scad nivelul mediu si oscilatiile nictemerale ale glucozei in sange.

Indicatii

Diabetul zaharat de tipul I (terapie combinata) si de tip II.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, bolile intestinale cronice cu afectare severa a digestiei si absorbtiei, sindromul Remheld, herniile mari, ulcerele si constrictiile intestinale, varsta sub 18 ani. Sarcina.

Posologie

Initiala cate 50 mg de 3 ori pe zi inainte de mese cu putina apa, apoi doza se mareste la fiecare 1-2 saptamani pana la 100-200 mg de 3 ori pe zi. Durata tratamentului este nelimitata.

Supradozare

Diaree si flatulenta (indeosebi dupa alimentele sau bauturile bogate in di-, oligo- sau polizaharide). Excluderea alimentelor sau bauturilor care contin glucide pentru 4-6 ore dupa administrarea acarbozei.

Efecte adverse

Dereglari digestive, cresterea activitatii transaminazelor hepatice.

Interactiuni

Creste efectul hipoglicemic al altor antidiabetice. Antiacidele, colestiramina, adsorbentii intestinali, enzimele digestive ii scad efectul. Fenotiazinele, steroizii, diureticele, fenitoina, niacina, preparatele tiroidiene, isoniazida, blocantii canalelor de calciu cresc actiunea hipoglicemianta a acarbozei si pot provoaca hiperglicemie.

Precautii

Pacientele care alapteaza trebuie sa-si treaca copiii la alimentatia artificiala. In administrarea dozelor mari (peste 600 mg/zi) se recomanda monitorizarea transaminazelor hepatice. Daca pacientii cu diabet trebuie sa-si trateze hipoglicemia eventuala, in loc de zahar vor recurge la glucoza (zaharul sub influenta acarbozei se scindeaza incet in glucoza si fructoza). Tot din aceasta cauza zaharul obisnuit provoaca flatulenta si diaree. In cazul aparitiei tulburarilor gastro-intestinale se va reduce doza pentrru un timp scurt sau indelungat.

Glucobay (Bayer, Germania). Comprimate 50 mg si 100 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!